Πάσχα στην Ελλάδα ! ! !

Θράκη

Τα Πασχαλινά έθιμα στην Θράκη αρχίζουν από τη Μ. Πέμπτη που οι νοικοκυρές βάφουν τα αυγά με μπογιά που παράγουν από διάφορα χόρτα. Μετά κρεμούν ένα κόκκινο πανί το κοκκινοπεφτιάτικο, και όσο αυτό είναι κρεμασμένο δεν πλένουν ούτε απλώνουν ρούχα. Αν υπάρχει αβγό από μαύρη κότα το βάφουν πρώτο και το βάζουν στο εικονο¬στάσι. Επίσης, την ίδια μέρα ζυμώνουν τα τσουρέκια σε κουλούρες σε ένα σχήμα σταυρού με τέσσερα κόκκινα αβγά στις άκρες και ένα άσπρο στη μέση το οποίο το τρώνε τη Λαμπρή. Τη Μ. Παρασκευή κο¬ρυφώνεται το θείο δράμα με τους πιστούς που πηγαίνουν στις εκκλησιές. Καθώς γίνεται η περιφορά του επιταφίου οι νοικοκυρές βγάζουν στην εξώπορτα ένα πιάτο με φυτρωμένους σπόρους και το ξαναπαίρνουν τα ξημερώματα όταν ο επιτάφιος γυρίζει στην εκκλησία και τότε πραγματοποιείτε η σκηνή των «κεκλεισμένων θυρών». Το Μ. Σάββατο, το βράδυ ο ιερέας   "    βροντοφωνάζει το «Χριστός Ανέστη» μέσα σε θορυβώδεις εκδηλώσεις . Το πρωί, πραγ¬ματοποιείται η σφαγή του οβελία που συμβολίζει τη θυσία του Χριστού.

Κέρκυρα

To 1 Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μία μοναδική εμπειρία. Τη Μ. Πέμπτη διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια στην Καθολική Μητρόπολη της πλατείας του Δημαρχείου ανάβοντας δώδεκα κεριά τα οποία σβήνουν ένα -ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Την Μ. Παρασκευή είναι η ημέρα των επιταφίων. Στις 4 μ.μ. βγαίνει από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο πρώτος Επιτάφιος . Στις 9 το βράδυ γίνεται η περι¬φορά του μεγαλοπρεπούς Επιταφίου της Μητρόπολης με όλες τις φιλαρμονικές και χορωδίες της πόλης. Το Μ. Σάββατο στις 11 γίνεται η πρώτη Ανάσταση με επίκεντρο την παλιά πόλη όπου πέφτουν από τα μπαλκόνια οι "μπάτηδες" στάμνες γεμάτες με νερό. Στην Πίνα το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, γί¬νεται το έθιμο της μαστέλα. Σε ένα βαρέλι με νερό, στολισμένο με μυρτιές, οι άνθρωποι ρίχνουν κέρμα¬τα και στην πρώτη Ανάσταση, όποιος προλάβει βουτάει στο βαρέλι για να πάρει τα κέρματα. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, γίνεται η Ανάσταση στην κεντρική πλατεία, με βεγγαλικά που προσθέτουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Κρήτη

Τη μεγάλη εβδομάδα γίνονται μεγάλες απογευματινές λειτουργίες. Τη Μ. Παρασκευή ο επιτάφιος στολισμένος με εποχιακά λουλούδια μεταφέρεται στους δρόμους και οι πιστοί από τις αυλές τον ραίνουν με ροδοπέταλα. Τη νύχτα του Μ. Σαββάτου τελείται η λειτουργία της Ανάστασης. Ακριβώς πριν τα μεσάνυχτα τα φώτα σβήνουν και οι άνθρωποι μαζί με τους ιερείς βγαίνουν έξω από την εκκλησία για να συνεχίσουν τη λειτουργία. Το κερί του ιερέα ανάβει και όλοι οι πιστοί, χέρι με χέρι παίρνουν το θείο φως. Ο ιερέας ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» και οι πιστοί απαντούν «Αληθώς Ανέστη». Το φως μεταφέρεται στο σπίτι και ένας σταυρός φτιάχνεται με τη φλόγα στην είσοδο. Δύο από τα παραδοσιακά φαγητά που τρώγονται το βράδυ είναι η μαγειρίτσα και τα βαμμένα κόκκινα αβγά. Την ημέρα του Πάσχα τρώγεται το σουβλιστό αρνί και παραδοσιακά γλυκίσματα.

Πάρος

Όποιος ταξιδιώτης βρεθεί στην Πάρο το Πάσχα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το έθιμο της αναπαράστασης των Παθών κατά την περιφορά του Επιταφίου σε διάφορα χωριά όπου γίνονται δεκαπέντε στάσεις και σε κάθε στάση, φωτίζετε και ένα σημείου του βουνού, όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαίων, το «Μυστικό Δείπνο», το Μαρτύριο της Σταύρωσης. Το βράδυ της Ανάστασης το νησί γεμίζει από φώτα και τον θόρυβο των πυροτεχνημάτων. Την Κυριακή του Πάσχα επικρατεί το έθιμο «το κάψιμο του Εβραίου» και το «Πάσχα της Αγάπης» όπου σε πολλά σημεία γίνονται εκδηλώσεις με προσφορά κρασιού, φαγητού και τα τραγούδια της «Κούνιας».
Μαρινοπούλου Δήμητρα
Μητροπούλου Σταυρούλα
Σταυροπούλου Στέλλα
Χριστοπούλου Χαντζάρα Μαρίνα Χρυσικού Μαρίνα


επιστροφή
αρχική