τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας,
Στις 25-26-27-Ιανουαρίου 2009,οι μαθητές του Γυμνασίου Μελιγαλά πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος που έχουν αναλάβει να εκπονήσουν με θέμα: <<ποταμός Νέδα, πηγάζει τα κρείττω>>.
Το πρόγραμμα του ΚΠΕ Θέρμου ήταν συναφές με αυτό του Γυμνασίου Μελιγαλά, και έφερε τον τίτλο: <<ποταμός Εύηνος, η ροή του ποταμού στη ροή του χρόνου>>.
Η τριήμερη παραμονή μας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού οι μαθητές μας όχι μόνο διασκέδασαν αλλά και συμμετείχαν στις δραστηριότητες του ΚΠΕ Θέρμου, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, ξεναγήθηκαν στην κοίτη του ποταμού από τους υπευθύνους, εξοικειώθηκαν με τους τρόπους μέτρησης της οξύτητας του νερού και της ταχύτητας του, κατανόησαν την ανάγκη ισορροπίας του οικοσυστήματος μέσα από τα παιχνίδια στη φύση, περπάτησαν στο μονοπάτι των αισθήσεων και απόλαυσαν τεχνητά και φυσικά γεφύρια..
Επιπλέον η εκδρομή περιλάμβανε ξενάγηση σε παραδοσιακούς οικισμούς ,σε παλιό νερόμυλο- νεροτριβή που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα, όπου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με παλαιότερες μορφές κοινωνικού και φυσικού βίου.
Η περιήγηση στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής καθώς και η επίσκεψη στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων που βρίσκεται στην εν λόγω εκκλησία, ήταν ιδιαίτερα ελκυστικές και ενδιαφέρουσες.
Επίσης αξίζει να αναφερθεί η ξενάγηση στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ενός από τους σημαντικότερους πατέρες του γένους μας, στη γενέτειρά του, το Μέγα Δένδρο Αιτωλίας.
Άλλες επίσης δραστηριότητες έλαβαν χώρα στα εργαστήρια του ΚΠΕ Θέρμου,(προβολή διαφανειών, καταμερισμός εργασιών, ενημέρωση, δημιουργική απασχόληση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος και άλλα πολλά).
Επισκεφθήκαμε ακόμα τον παραδοσιακό ξενώνα <<Αλθαία>> στο Πετροχώρι Τριχωνίδας, από τον οποίο είχαμε μία πανοραμική όψη της λίμνης Τριχωνίδας ως σημαντικού υδροβιότοπου, ενημερωθήκαμε για τις ασχολίες των κατοίκων των παραλιμνίων χωριών(ιχθυοκαλλιέργεια, οικοτουρισμός, αρδευτικά έργα) και θαυμάσαμε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους.
Η φιλοξενία των μαθητών και των συνοδών καθηγητών τους στον ξενώνα του ΚΠΕ Θέρμου ήταν υποδειγματική, οι προσπάθειες των υπευθύνων εξαιρετικές και η συμπεριφορά όλων άψογη. Πραγματικά τέτοιες προσπάθειες αναδεικνύουν το φιλόξενο χαρακτήρα των κατοίκων της περιοχής και συντελούν στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού στην πατρίδα μας.
Οι στόχοι αυτής της επίσκεψης που είχαν τεθεί αρχικά, γνωστικοί, ψυχοκινητικοί, αισθητικοί, ευελπιστούμε ότι επιτεύχθηκαν, αφού βελτιώθηκε η ψυχολογία των μαθητών, διευρύνθηκαν οι γνώσεις τους, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα περιβάλλοντος και ασκήθηκαν σε βιωματικές εργασίες αποκτώντας μία έστω θεμελιώδη οικολογική συνείδηση.

αρχική
εκδρομές-επισκέψεις
Θέρμος ή Θέρμον
Ο χώρος κατοικήθηκε από το τέλος του 14ου αιώνα π.Χ. ως τα Ρωμαϊκά χρόνια και φαίνεται (πυρές θυσιών) ότι είχε πάντοτε σχέση με τη λατρεία. Τα πρώτα κτίσματα είναι καλύβες ξυλόπλεκτες χωρίς λίθινα θεμέλια. Ακολουθούν τα αψιδωτά κτίσματα και σχεδόν σύγχρονα τα ορθογώνια. Γύρω στο 1200 π.Χ. τοποθετείται το σπουδαιότερο ελλειψοειδές κτίριο, το μέγαρο Α (διαστ. 22 x 6), που χωρίζεται σε τρία μέρη, έχει θεμέλια λίθινα και τοίχους ξυλόπλεκτους επιχρισμένους με πηλό. Μετά την καταστροφή του κτίζεται το μέγαρο Β (21,40 x 7,30 μ.) ορθογώνιο με ελαφρώς καμπύλους τους πλευρικούς και τον πίσω τοίχο, ίδιο κατά τα άλλα με το μέγαρο Α. Στα γεωμετρικά χρόνια δημιουργείται γύρω του ελλειψοειδής κιονοστοιχία. Στα μέσα του 7ου π.Χ. αι. ιδρύεται στη θέση του ο ναός του Απόλλωνος Θερμίου, με δωρικούς ξύλινους κίονες γύρω του και εσωτερική κιονοστοιχία για τη στήριξη της στέγης. Βρέθηκαν άλλοι δύο αρχαϊκοί ναοί του Απόλλωνος Λυσείου και της Λαφρίας Αρτέμιδος, ίδιοι στην κατασκευή με τον προηγούμενο, δηλαδή λίθινα θεμέλια, ξύλινοι τοίχοι και κίονες και πήλινες μετόπες, γείσα και κεραμίδια. Αργότερα η ξύλινη κιονοστοιχία του ναού του Απόλλωνος αντικαταστάθηκε με λίθινη και στα ελληνιστικά χρόνια προστέθηκε η βάση του ναού.

ThermoNaosApolona.jpg (18858 bytes)

Λόγω τής θρησκευτικής σημασίας του το Θέρμο έγινε κέντρο του κοινού των Αιτωλών, που μετά τη νίκη τους κατά των Γαλατών το 279 π.Χ. (σώθηκε το τρόπαιο) ανέπτυξαν την μεγαλύτερη δύναμή τους. Διατηρείται επίσης ο περίβολος του ιερού του 3ου π.Χ. αι. (340 x 200 μ.) με πύλες και πύργους, τρεις στοές ελληνιστικές, κρήνη και βουλευτήριο (20 x 20 μ.), εξέδρες και βάθρα. Όταν οι υπό τον Φίλιππο Ε' Μακεδόνες κατέσκαψαν το Θέρμος (206 π.Χ.) κατέστρεψαν πάνω από 2000 ανδριάντες. Τότε το ιερό εγκαταλείπεται και το κέντρο στη ρωμαϊκή εποχή μετατίθεται πιθανώς στη Νικόπολη.
Στο αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου υπάρχουν οι θαυμάσιες ζωγραφιστές πήλινες μετόπες του ναού (μερικές και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών), αγγεία και επιγραφές.

ThermoMetopiNaouApolona.jpg (23207 bytes)

Κοντά στο Θέρμο, στο χωριό Ταξιάρχες, πατρίδα του Κοσμά του Αιτωλού, υπάρχουν, στην κορυφή ΄Αγιος Ηλίας, δύο μικροί λίθινοι ναοί της αρχαϊκής εποχής.